Usein kysytyt kysymykset

Klikkaamalla kysymystä voit avata ja sulkea vastauksen.

Muskarin aloittaminen

Muskari alkaa syyskaudella aina elokuun lopussa viikolla 35 ja kevätkaudella aina loppiaisen jälkeen. 

Jos muskarin aloittaa kesken kauden niin lukukausimaksusta veloitetaan vaan jäljellä olevia kertoja vastaava summa.

Muskari sopii ihan jokaiselle lapselle! Tutkimusten mukaan 96% ihmisistä ovat jossain määrin musikaalisia. Jos on innostunut ja kiinnostunut musiikista, on myös musikaalinen. Pienten lasten kohdalla tätä rakkautta musiikkiin kasvatetaan muskareissa ja parhaassa tapauksessa se johtaa koko elämänmittaiseen musiikkimatkaan. 

Opettaja pitää huolen, ettei muskarin äänenvoimakkuus nouse liian voimakkaaksi osallistujille. Muskarissa voi ajoittain kuulua hetkellisiä voimakkaita ääniä, jos innostus kasvaa soiton aikana tai leikin tiimellyksessä. Ääniyliherkkänä muskariin voi osallistua esimerkiksi desibeleitä leikkaavien korvatulppien avustuksella. Muistathan mainita asiasta omalle opettajallesi. 

Kyllä voitte. Muskarin voi hyvin aloittaa kesken kauden tai vuodenvaihteessa, jos sopivassa ryhmässä on tilaa. Vapaita paikkoja voi kysellä toimistoltamme: [email protected] tai p. 0400 944 222. 

Jos muskarin aloittaa kesken kauden niin maksusta veloitetaan vaan jäljellä olevia kertoja vastaava summa. 

Tutustumaan pääsee kyllä! Järjestämme tutustumismuskareita kolme kertaa vuodessa. Näillä tunneilla saa maistiaisen siitä millaista muskarissa on. Tutustumismuskareista tiedotamme nettisivuillamme ja sosiaalisessa mediassamme. 

Voitte myös käydä kokeilemassa jo toiminnassa olevassa muskarissa kertamaksua vastaan. Kokeilemaan pääsee, jos sopivassa ryhmässä on kauden alettua tilaa. Kokeilupaikkaa ei voi varata ennakkoon. 

Lisätietoja: [email protected] tai p. 0400 944 222. 

Muskariin osallistumiseen ei tarvitse ennakkotaitoja! Lapsen kanssa kannattaa keskustella etukäteen siitä, mitä muskarissa tapahtuu. Muskarissa lauletaan, leikitään, lorutellaan, soitetaan, tanssitaan ja liikutaan yhdessä muiden lasten kanssa opettajan johdolla. Voitte myös kuunnella mielimusiikkianne tai Jamkids-muskareiden alkulaulun virittäytyäksenne tunnelmaan. Jamkids-alkulaulu löytyy helposti hakukoneella internetistä.

Sisarusmuskarit ovat tarkoitettu 2–3-vuotiaille lapsille. Muskariin voi myös osallistua lapsen alle 1-vuotias sisarus. Toiminta on suunniteltu 2–3-vuotiaiden kehitystä tukien, mutta pienempi sisarus on muskarissa mukana vertaisoppimassa ja tutustumassa musiikin maailmaan. Muistathan ilmoittaa mukaan molemmat sisaruksen. Pienemmästä sisaruksesta peritään pienempi maksu (ks. hinnastomme).

Muskarin osallistujat

Muskari valitaan syntymävuoden mukaan. Jos et ole varma mikä ryhmä on paras lapsellesi, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme: [email protected] tai 0400 944 222. 

Sisarusryhmää lukuunottamatta vauva- ja taaaperomuskarit on tarkoitettu yhdelle lapselle ja vanhemmalle. Kuitenkin jokaisessa perheessä voi joskus voi käydä niin, että pienemmällä tai isommalla sisaruksella ei ole kotona hoitajaa tai muusta syystä sisarus pitäisi ottaa mukaan muskariin.

Sovi sisaruksen mukaan ottamisesta suoraan oman opettajan kanssa (ellei kyseessä ole 2–3-vuotiaiden sisarusryhmä). Jos sisaruksen mukana olo ei haittaa muskarin toimintaa, niin yleensä mukanaolo on kyllä yksittäisissä tapauksissa järjestynyt.

Koulumatkansa aloittaville lapsille suosittelemme Musiikkikoulu Demon tarjontaan: musiikkikouludemo.fi.

Turvallinen polku muskarista instrumenttiopintoihin on esimerkiksi Demon Soitinstartti, jossa muskarin omaisesti tutustutaan eri instrumentteihin, jonka jälkeen lapsi voi halutessaan valita itselleen sopivan instrumentin laajasta valikoimasta ryhmä- ja yksilöopetusta.

Muskarin sisältö ja toiminta suunnitellaan aina ikäryhmälle sopivaksi ja tästä syystä pyrimme pitämään ikäryhmistä kiinni. Näin pystymme järjestämään parasta mahdollista toimintaa jokaiselle ikäryhmälle. Erikoistapauksista kannatta keskustella toimistomme kanssa (esim. jos lapsen kehitys viivästynyt).
Eri ikäisten sisarusten tunnilla mukanaolomahdollisuudesta sovitaan aina tapauskohtaisesti oman opettajan kanssa. Suositus on, että läsnä ovat vain varsinaisesti ryhmään kuuluvat lapset. Jos isompi sisarus on tunnilla mukana, pidäthän huolen, että lapsella on hiljaista tekemistä mikä ei häiritse muskarituntia.

Vanhemmat muskarissa

Vauva- ja Taaperomuskareissa aikuiset ovat aktiivisia osallistujia yhdessä lapsen kanssa. Ketään ei pakoteta laulamaan.

Kannattaa tulla mukaan avoimin mielin ja katsoa miltä toiminta tuntuu. Tärkeintä on tutustua musiikin maailmaan ja saada yhteinen elämys lapsen kanssa. 

Meillä on suositus, että vauva- ja taaperomuskareissa jokaisella lapsella olisi mukana oma aikuinen. Perusteena tälle on se, että aikuinen on tunneilla aktiivinen osallistuja; lasta hypitellään, körötellään jne. Lisäksi meidän muskareissamme lapset soittavat itse paljon ja monesti tarvitaan aikuinen auttamaan lasta esim. kanteleen, kitaran tai djemberummun kanssa. Näin jokainen lapsi saa tunneista kaiken irti. Tämä on suositus, ei ehdoton sääntö. Toisin sanoen, kaksosten vanhempi voi ilman muuta itse miettiä haluaako osallistua tunneillemme kahden lapsen kanssa. Kaksosten äidit ja isät ovat varmasti hyvin tottuneita kahden lapsen kanssa toimimiseen, joten mitään ongelmia ei välttämättä edes tule.
4–6-vuotiaiden muskarissa käydään ilman vanhempaa, mutta jos on tarpeen, niin vanhempi voi olla mukana muskarissa kauden ensimmäisillä kerroilla, esim. jos lapsi jännittää yksin jäämistä. Asia kannattaa sopia ilmoittautuessa ja jutella oman opettajan kanssa asiasta.

Kyllä pääset. Sekä syys- että kevätkauden aikana ryhmissä pidetään yksi vanhempaintuokio, jolloin muut perheenjäsenet pääsevät tutustumaan muskarin toimintaan. Oma opettaja tiedottaa vanhempaintuokion ajankohdan.

Jamkidsin vauva- ja taaperomuskareiden aikaan pidetään puhelimet laukussa tai takin taskussa. Haluamme huomioida tällä kiellolla osallistujien henkilötieto-oikeudet sekä varmistaa sen, että kaikkien vanhempien keskittyminen pysyy oman lapsen touhuissa ja tunnin ohjelmassa. Opettajan kanssa sovitaan kerrat, jolloin tunnilla voidaan kuvata, niin jokainen saa varmasti talteen myös tärkeät muistot!

Muskarin sisältö

Muskarissa tehdään monipuolisesti kaikenlaista kivaa – soitetaan, lauletaan, liikutaan, rytmitellään, leikitään ja kuunnellaan. Muskarin sisältö suunnitellaan aina kyseiselle ikäryhmälle sopivaksi.

Jumppamuskarissa liikunta on isommassa roolissa kuin muissa muskareissa.

Jumppamuskarissa tutustutaan sekä musiikin että liikunnan maailmaan. Tunneilla liikutaan musiikin tahdissa, lauletaan, käytetään palloja, vanteita, hernepusseja ja muita välineitä sekä tietysti soitetaan yhdessä.

Vauva- ja Taaperomuskareissa käytetään pääosin ikäryhmälle sopivia rytmisoittimia, mutta Taaperomuskareissa lapset pääsevät myös tutustumaan muihin soittimiin, kuten erilaisiin rumpuihin ja kielisoittimiin.

Bändimuskareissa käytössä ovat kaikki bändisoittimet; kitara/ukulele, erilaiset rummut, basso ja koskettimet. Lisäksi käytetään paljon rytmisoittimia sekä tutustutaan myös kanteleeseen.

Bändimuskarissa tutustutaan musiikin maailmaan ja eri soittimiin. Rummut eivät siis välttämättä ole joka tunti käytössä.

Kyllä vain! Varhaismuisiikkikasvatuksen eli muskarin työtapoihin kuuluvat laulaminen/loruttelu, soitto, musiikkiliikunta, leikki, kuuntelu sekä luominen ja taideintegraatio. Laulaminen on yksi tärkeimpiä työtapoja muskarissa.
Muskarin yksi tärkeimmistä tehtävistä on tutustuttaa lapsi musiikin maailmaan ja sen erilaisiin genreihin eli tyylilajeihin. Jamkids-muskareissa käytetään musiikkia genrerajoja rikkoen sekä käyttäen vanhaa sekä uutta lastenmusiikkia. On tärkeää vaalia perinteitä, mutta myös tutustua uuteen. Kun lapsi saa laajan kokemuksen musiikin maailmasta, hän voi alkaa muodostamaan omia musiikkimieltymyksiään.

Omaa soitinta ei tarvitse olla. Meillä on muskarissa soittimet kaikille lapsille.

Jos haluatte hankkia rytmisoittimet kotiin kotimusisointia varten, se onnistuu kauttamme. Lisätietoja [email protected].

Kotiharjoitukset kuuluvat (4–6-vuotiaiden) muskarin hintaan. Harjoitusten tarkoitus on se, että tunneilla opittuja juttuja voi muistella kotona yhdessä vanhemman kanssa ja näin kotijoukot pysyvät kärryillä mitä muskarissa tehdään. Jokainen kuitenkin päättää itse haluaako tehdä harjoituksia kotona vai ei, ne eivät ole pakollisia.
Riippuu lapsen ikäryhmästä. Konsertit ovat tärkeä osa Jamkids-muskareita ja konsertti on 2–6-vuotiaiden muskareissa yksi kauden opetuskerta sekä syys- että kevätlukukaudella. Konserttien tarkoitus on rohkaista lasta esiintymään matalalla kynnyksellä ja pitäen hauskaa.
Jamkids-konsertit ovat matalan kynnyksen konsertteja, melkein kuin muskari lavalla. Mielestämme on lapsen kannalta tärkeää saada positiivinen esiintymiskokemus ja hieno muisto konserttitilanteesta. Konsertit eivät ole missään nimessä vakava tilaisuus.

Käytännön asiat

Tulettehan muskariin ajoissa. Toistuva myöhästyminen keskeyttää muskaritunnin kulun ja vaikuttaa koko ryhmän viihtyvyyteen. Useissa muskaripisteissä ovi on lukittu tuntien ajan ja opettaja tulee avaamaan oven ennen muskarin alkua. Muskarimme toimivat pääosin ns. omavalvontakouluilla, jolloin opettaja on vastuussa siitä, ettei tiloihin pääse sinne kuulumattomia henkilöitä, joten tuntien aikana oven on oltava lukossa.
Eväät syödään ja juodaan ennen muskaria tai muskarin jälkeen.
Jamkids-muskarilaisia ei ole vakuutettu tuntien aikana musiikkikoulun toimesta. Yleensä perheen vapaa-ajan tapaturmavakuutus sisältyy kotivakuutukseen, joten kaksinkertainen vakuuttaminen olisi tarpeetonta. Kannattaa tarkistaa, että vapaa-ajan vakuutus kuuluu kotivakuutukseenne.
On täysin normaalia, että pystyyn noussut vauva haluaa harjoitella juuri opittua taitoaan. On täysin hyväksyttävää liikkua muskarissa, mutta oma aikuinen on vastuussa lapsen osallistumisen tasosta ja siitä, että lapsi ei häiritse muiden osallistumista.

On täysin hyväksyttävää liikkua muskarissa. Varsinkin taaperoikäiset lapset vasta opettelevat keskittymään ja muskari on turvallinen paikka opetella tätäkin taitoa. Lapsen oma aikuinen huolehtii kuitenkin siitä, että lapsi ei häiritse muiden osallistumista.

Vauva- ja taaperomuskari on aikuisen ja lapsen yhteinen aktiivinen harrastus. Opettaja on vastuussa ohjaamisesta ja tunnin kulusta, mutta oma aikuinen pitää huolen lapsensa käytöksestä, ohjaa ja kannustaa lasta mukaan toimintaan ja opettelemaan ryhmän toimintatapoja ja sääntöjä.

Muskari on turvallinen tila harjoitella käsittelemään kaikkia eri tunteita, mutta jos tilanne ei rauhoitu, on suotavaa mennä rauhoittumaan luokan ulkopuolelle. Rauhoittumisen jälkeen voi palata mukaan muskarin touhuihin.
On aivan normaalia, että lapsi on joskus tunnilla väsynyt. Jos toimintaan osallistuminen tuntuu jollakin kerralla lapsen osalta liian haastavalta, voi muskarista lähteä kotiin kesken tunnin. Seuraavalla viikolla sitten taas iloisin mielin mukaan!
Muskarin yhteiset säännöt koskevat kaikkia osallistujia. Lapsen oman aikuisen on huolehdittava siitä, ettei lapsi häiritse muiden muskarikokemusta. Muskari on turvallinen paikka harjoitella yhteisiä sääntöjä ja toimintatapoja.

Peruutukset, poissaolot ja laskutus

Löydät ajantasaisen hinnaston nettisivuiltamme.

Ilmoittautuminen koskee koko lukuvuotta (syksy ja kevät). Kevätkauden voi perua omilla tunnuksilla Eepos-järjestelmässä. Peruutus on tehtävä vähintään neljä viikkoa ennen uuden kauden aloitusta. Eli muskaripaikan voi perua, jos näin haluaa.

Jos muskari lopetetaan kesken kauden, jäljellä olevaa lukukausimaksua ei palauteta.

Kesken kauden voi lopettaa, mutta maksu veloitetaan koko kaudesta. Erikoistapauksista, kuten pitkät sairausjaksot tms. kannattaa neuvotella toimistomme kanssa.

Laskutamme muskarin kevät- ja syyslukukauden erikseen. Jokaisen laskun voi maksaa kahdessa erässä. Laskutuksesta lisätietoja saa: [email protected].

Ette joudu maksamaan koko kauden laskua. Kesken kauden aloittaneilta veloitamme vain jäljellä olevien kertojen mukaisen hinnan.
Emme korvaa muskarilaisten omia poissaoloja (matka, sairastuminen tms.). Jos kyseessä on pitkäkestoinen vakava sairaus, jonka takia muskarissa käyminen on mahdotonta tai kielletty (esim. käden murtuminen), kannattaa heti olla yhteydessä toimistoomme, niin etsitään yhdessä sopiva ratkaisu.
Tämä ei ole valitettavasti mahdollista. Emme pystyisi takaamaan jokaiselle oppilaalle korvausmahdollisuutta, sillä monet muskarit ovat täysiä, joten emme pysty ylläpitämään tämäntyyppistä käytäntöä. Lisäksi muskarien ryhmäytymisprosessi häiriintyisi siitä, jos lapset vaihtuisivat tunneilla jatkuvasti.
Lapsen poissaolosta ilmoitetaan aina omalle opettajalle ennen tuntia. Jos poissaolijoita on tavallista enemmän, opettaja pystyy näin reagoimaan poikkeukselliseen tilanteeseen ja suunnittelemaan tunnin pienemmälle porukalle sopivaksi. Oma opettaja on ohjeistanut siitä, mitä kanavaa pitkin ilmoittaminen käy sujuvimmin.