Jamkids–blogi

Etämuskari tuo muskarin kotiin – näillä vinkeillä valmistaudut ja pidät hauskaa!

Muskari tuo paljon iloa lapsen arkeen, mutta mitä sen onnistumiseen tarvitaan kotona? Tässä kirjoituksessa opettajamme Reeta jakaa parhaat vinkkinsä, joiden avulla etämuskari kotona onnistuu varmasti!

Mitä etämuskariin tarvitaan kotona?

Ilmoitus etämuskariin siirtymisestä, tämäkin vielä! Vallitseva maailmantilanne kiristelee hermoja ympäri maailmaa, ja näin vuoden 2022 alussa kärsivällisyys on karannut jo kauan sitten kiven alle. Onni kuitenkin on se, että pystymme kaikesta huolimatta jatkamaan yhteistä musisointia ja piristämään kotoilua etämuskarin ja ihanien musiikkihetkien voimin. Seuraavaksi jaan parhaat vinkkini, kuinka jokainen pystyy järjestämään mahdollisimman toimivan muskarihetken.

Laitteen ja kaiuttimen asettelu

Toimivin laite etämuskariin osallistuttaessa on joko tietokone tai tabletti. Laite tulisi olla asetettuna vakaalle tasolle, kuten ruokapöydälle, sohvapöydälle tai vaikkapa tuolille. Mikäli tietokoneen kuvan heijastaminen TV-ruudulle on kotonanne mahdollista, kannattaa tähän tilaisuuteen tarttua. Näin pääsette nauttimaan muskarista isomman ruudun kautta, ja tämä voi tukea myös pikkujammailijoiden keskittymistä pienemmän ruudun katselun sijaan. Myös koneen kytkeminen vahvistimeen tai bluetooth-kaiuttimeen helpottaa miellyttävän kotimusisointihetken saavuttamista, sillä äänenlaatu on näin parempi, ja lisäksi pääsette säätämään helposti äänenvoimakkuutta itsellenne sopivaksi.

Kamerin ja mikrofonin käyttö

Jotta pystymme yhdessä luomaan mahdollisimman hyvän vuorovaikutuksen etämuskarin aikana, on kameroiden hyvä olla päällä ja laitteisto asetettu niin, että kotijammailijat näkyvät. Opesta on aivan ihanaa nähdä muskarilaiset musiikkitouhujen parissa, ja välillä vilkutellaankin kameroiden kautta oikein villisti! Kaikkien kotijammailijoiden tulisi kuitenkin pitää mikrofoni äänettömällä muskarin ajan, paitsi silloin, jos ope erikseen pyytää avaamaan mikrofonin. Näin säästytään turhilta äänihäiriöiltä muskarin aikana. Innokkailla kotijammailijoilla riittää varmasti asiaa opelle myös etämuskarissa, ja näin jokaisen oma opettaja ohjeistaakin tavan tulla kuulluksi myös muskarin aikana. Keinoja on monia, ja jokaiselle ryhmälle löytyy varmasti paras tapa toimivaan vuorovaikutukseen!

Etämuskariin valmistautuminen, tila ja soittimet

Lapsen kanssa voidaan yhdessä valmistautua muskarihetkeen sekä muskarista keskustellen että tila valmistellen. Myös kotimuskaria varten voi tehdä oman “muskaripaikan” lapselle ja miksei aikuisellekin, ja tämä voikin edesauttaa pikkujammailijan keskittymistä huomattavasti!

Muskaripaikasta olisi hyvä siivota sellaiset kirjat ja lelut pois, joita muskarissa ei tarvita, ja ottaa tilalle oman opettajan etukäteen ohjeistamat kotisoittovälineet. Kotisoittimisto harvoin on yhtä laaja kuin muskarissa, ja näin ollen voitte kotoa etsiä kivoja soiteltavia esineitä jokapäiväisestä käytöstä. Etämuskarissa voi soitella esimerkiksi kattilaa tai ämpäriä rumpuna, käyttää kyniä tai kauhoja kapuloina ja ottaa kaulahuivin muskarihuiviksi. Lue blogistamme lisää kotisoitinvinkkejä!

Kotimuskariin käytettävän tilan tulisi olla sellainen, että siinä olisi tilaa liikkua tunnin aikana tehtäviä liikuntaleikkejä. Mitä vähemmän tavaraa lattialla on, sitä pienempi on myös kompastumisvaara!

Muskariin liittyminen etäopetusohjelman välityksellä

Eri opettajat käyttävät eri etäopetusohjelmia (kuten esimerkiksi Zoom tai Google Meet) ja tiedottavat teitä, mikäli teidän tulee ottaa jotakin huomioon ohjelman toimivuuden suhteen. Yleensä riittää se, että etsii omasta sähköpostista opettajan lähettämän etäopetuslinkin, ja joissain tapauksissa sen yhteydessä ilmoitetun salasanan valmiiksi hyvissä ajoin ennen tunnin alkua. Muistattehan vaihtaa nimiruutuun muskarilaisen nimen niin ope pysyy etänäkin kärryillä, ketkä ovat tulleet mukaan musisoimaan!  Ja tietysti muskarilaisen mukaan tarvitaan myös aktiivisesti osallistuva aikuinen, sillä kuten tavallinenkin muskari, niin myös etämuskari on lapsen ja aikuisen yhteinen, ihana hetki.

Kun kaikki ei mene kuin satukirjoissa

Mikäli näistä vinkeistä huolimatta lapsen on hankalaa keskittyä kotimusisointiin, niin paras vinkkini on, että ei hätää! Etäily tuottaa haasteita niin lapsille kuin meille aikuisillekin. Vaikkei lapsi jaksaisikaan keskittyä etämuskariin aivan 100 prosenttisesti, jäävät laulut ja leikit kuitenkin muhimaan mieleen. Voittekin ottaa etämuskaritunneilta ideoita omaan kotimusisointiinne, ja laulaa ja leikkiä niitä silloin, kuin teille sopii. Aikuinen voi kotona motivoida lasta mukaan toimintaan, ja tavoite etämuskareissa onkin, että lapsi saa aikuisen kanssa kivan yhteisen hetken. Pitäkää siis hauskaa etämuskarin aikana omalla tavallanne! Jokainen ohjattu toiminta on sovellettavissa juuri teidän näköiseksenne. 

Kannattaa ottaa yhteyttä omaan opettajaan, jos on jotain kysyttävää tunnin kulkuun tai toteutukseen liittyen, tai jos haluat vaikka ehdottaa seuraavalle tunnille omaa tuttua laulua tai leikkiä.

Ihania etämuskarihetkiä kaikille, toivottavasti nähdään pian myös livenä!

Reeta-ope